Hvilke materialer skal du bruge til akryl maleri?

Når man starter med at male kan alt godt være lidt kaotisk. Hvilke farver skal jeg bruge, hvilke lærreder skal jeg vælge og hvad har jeg reelt behov for når jeg starter? 

Vi kan hurtigt regne ud hvad der er det mest basale når man vil lære at male, nemlig en pensel, maling og et lærred. Men der findes mange typer af maling, pensler og andet malergrej og det findes i mange forskellige prisklasser. Så hvad vælger man som nybegynder? Hvor for man mest for pengene og hvad giver bedst mening?

Vi har samlet denne viden til dig for at du kan få et bedre indblik i hvad du skal bruge.

Hvilke materialer skal du bruge til akryl maleri?

Maling

Der findes mange forskellig slags maling i mange forskellig prisklasser. Jeg plejer gerne at sige at når det gælder maling følges pris og kvalitet ad. Man kan både få dyre kunstner farver eller man kan arbejde medlidt billigere studie farver. 

Som første gangs maler vil jerg foreslå at du vælger en maling i middel kvalitet, dette er f.eks. system 3, Amsterdam eller Lukas maling, som er gode studie farver med høj pigmentering. Hold dig fra maling som kan købes billigt i Søstrene Grene eller Bilka, da disse farver indeholder meget kridt og vand, hvilket gør dem svære at blande og lidt tunge at arbejde med. 

Valg af farver

Herefter er det vigtigt at finde en række gode farver. Man plejer gerne at sige at man kan blande alle farver ud fra de tre grundfarver blå, rød og gul. Jeg vil foreslå at man starter med at finde disse 3 farver i både kolde og varme nuancer. Derudover er der en masse farver som kan være svære at blande sig frem til som man derfor bare må eje ved siden af. Derudover er det en fordel at have en sort og hvid til at tone farverne med.

Kolde:                               

Process cyan, Process magenta og citron gul

Varme:

Ultramarin blå, cadmium rød og cadmium gul

Lærred

På samme måde som med malingen kommer lærreder i mange forskellige prisklasser og de er at finde i næsten alle butikker rundt om i Danmark. Men som med malingen kan vi konstatere at pris og kvalitet nu engang hænger sammen. Det er vigtigt at du ikke bruger for billige lærreder, specielt når du skal til at male større billeder, større end 50×50 cm, da lærredet her kan vride, springe eller gå for hurtigt i stykker. Gå i stedet for efter lærreder i bedre kvalitet så snart du skal male større billeder. 

De billige lærreder kan oftest genkendes på at de er pakket ind i plastik og med relativt spinkle rammer. Hvorimod det dyre lærred har en mere robust ramme samt tykkere lærredsstof.

Men man behøver ikke nødvendigvis at male på lærred, man kan også sagtens male på pap, krikker, træ eller papir. 

Pensler

Pensler kan efter min holdning næsten ikke fåes for billigt! Jeg elsker at skabe struktur i mine billeder med pensler som fælder og ikke er alt for pæne. Dog er dette smag og behag, man kan få pensler som er meget fine og dyre i blandt andet minkhår. Disse kan være gode hvis man skal være mere præcis med sine detaljer. Men husk det ikke kun er pensler som er gode at male med! Jeg elsker at male med alt fra spartler og tandbørster til fingre og sugerør. Så udnyt hvad du har omkring dig!

Kunne du godt tænke dig at lære mere?

På Art Academy finder du meget mere information om hvad det vil sige at lære og male. Du kan blandt andet finde vores gratis månedsopgaver som giver dig et indblik i hvad der sker på vores online kunstskole. Ønsker du at lære noget helt specielt? På vores Art Marked finder du undervisningsfilm indenfor bestemte temaer, her kan du derfor vælge præcis det DU ønsker at lave.